Hoi allemaal! Ik ben Ymke en 22 juli stapte ik in het vliegtuig naar Sydney om daar een heel leuk avontuur aan te gaan. Ik ga daar namelijk een half jaar als au-pair in een gezin wonen en daarna reizen! In mijn blogs geef ik jullie tips en een kijkje in mijn nieuwe leven.
Cruciaal om au-pair te worden is natuurlijk een gastgezin. Het gastgezin dat je kiest gaat je ervaring maken of breken, aangezien je heel veel bij deze mensen in de buurt bent en in hun huis woont. Daarom is het belangrijk dat je een gezin kiest dat bij je past, maar hoe doe je dat? Waar moet je op letten? Wat vraag je aan ze? Er zijn zoveel gezinnen op zoek naar een au-pair dat het kan dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik hoop dus dat deze tips je op weg gaan helpen!

Locatie
Waarschijnlijk heb je al besloten in welk land je wilt werken, maar per stad of regio kan het ook nog heel erg verschillen. Wil je liever naar een klein dorpje, waar het lekker rustig is en je in de natuur bent en misschien wel op een boerderij, of naar een grote stad waar waarschijnlijk ook veel andere au-pairs zijn en veel dingen om te ontdekken? Om deze keuze iets makkelijker te maken kun je het gezin vragen wat er te doen is in de buurt en of er veel mensen zijn van jouw leeftijd. Vaak is het ook slim om even op te zoeken waar de mensen precies wonen: in Sydney wonen kan namelijk betekenen dat je twee uur met de trein moet voor je in het centrum bent. Dat is niet erg, maar waarschijnlijk wel iets dat je wilt weten voor je aankomt zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Overeenkomsten
Vaak kun je goed met mensen overweg die een beetje hetzelfde zijn als jij. Zoek daarom naar gezinnen die dezelfde dingen leuk vinden. Dit kan van alles zijn: misschien hebben de ouders wel een baan die jij later ook wilt, houden jullie allemaal heel erg van het strand of hebben ze dezelfde huisdieren als jij. Ook is het verstandig om te kijken of jullie wat betreft eetgewoontes op een lijn zitten of bereid zijn aanpassingen te maken. Ik ben bijvoorbeeld vegetarisch en in het gezin waar ik nu bij woon aten ze voor ik kwam al veel vegetarisch, wat het makkelijk maakte. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet bij een gezin past als zij wel vlees eten en jij niet, maar het kan dingen wel moeilijker maken. Behalve vlees of geen vlees kun je letten op allergieën of op hoe gezond de familie eet. Ik heb specifiek gezocht op een familie die niet rookt, omdat ik het vies vind om de hele tijd in rooklucht te zitten. Iets anders om rekening mee te houden is religie, je moet zeker openstaan voor andere visies, maar als waar jij in gelooft en waar een familie in gelooft heel erg uit elkaar liggen kan dit nog wel eens voor problemen zorgen… Het is fijn als je visie over kinderen opvoeden ook hetzelfde is. Je bent de au-pair en niet de ouder en het is dus niet aan jou om te beslissen wat de kinderen eten of hoe laat ze naar bed gaan. Het is dus fijn om een gezin te hebben die qua opvoeding aansluit met hoe jij het zou doen. Je hoeft natuurlijk niet alles, precies hetzelfde te doen als de ouders en kunt je eigen aanpassingen maken, maar in de basis moet je natuurlijk wel hun regels volgen. Dat is eens stuk makkelijker als je hier zelf ook achter staat.
Zorg dat je een klik hebt met de familie
Je gezin kan je nog zoveel betalen, nog zo’n mooi huis en auto hebben of op een geweldige locatie zitten, maar als het niet klikt met de familie wordt het lastig. Je moet niet alleen de kinderen leuk vinden, maar het is ook belangrijk dat je goed met de ouders kunt opschieten: zij zijn de mensen waar je vaak dingen mee moet bespreken over de kinderen en het is ook fijn als ze er voor je kunnen zijn als je het even moeilijk hebt. Bovendien ga je voor een lange tijd met deze mensen in een huis wonen.

Loon
Dit is iets waar ik totaal niet naar gekeken heb omdat ik het niet heel belangrijk vond is wat ik zou verdienen. Natuurlijk moet je wel zorgen dat je een ‘normale’ hoeveelheid verdient, wat in Sydney ongeveer minimaal $250 dollar per week is voor 30 tot 35 uur werken als je ook kost en inwoning krijgt. Omdat ik via een organisatie ging betaalden alle gezinnen dit bedrag sowieso, dus heb ik dit links laten liggen in mijn keuze. Als je via Facebook of of een au-pair website zoekt moet je hier wel goed op letten.
Eerlijk zijn
Wees eerlijk, geef dingen die mogelijk een ‘probleem’ zijn vroeg aan. Ik heb bij alle gezinnen bijvoorbeeld meteen aangegeven dat ik geen vlees eet, omdat ik wist dat sommige gezinnen hier moeite mee zouden kunnen hebben. Hierop knapte inderdaad sommige gezinnen af, maar dat vond ik niet heel erg. Op die manier wisten we wat we aan elkaar hadden en konden we allebei op zoek naar een betere match. Ook kom je op die manier later niet voor verassingen te staan. Wees ook eerlijk als je voelt dat het gewoon niet klikt. Zo kunnen jij en het gezin allebei verder gaan zoeken.
Neem de tijd
Zorg dat je de tijd neemt om gezinnen te leren kennen en als je niet zeker bent: Skype gewoon opnieuw om te kijken hoe het voelt. Misschien ging het de eerste keer niet helemaal soepel, omdat je zenuwachtig was of was er iets anders aan de hand. Voelt het na de tweede keer nog steeds niet goed is het misschien niet het gezin voor jou. Maar verlies de hoop niet! Het goede gezin komt echt wel, dus niet settelen voor iets wat je eigenlijk niet wilt, de kans is groot dat je dan alsnog moet wisselen omdat het niet klikt en dus niet goed gaat. Voel je niet meteen afgewezen als het niet meteen lukt of een gezin jou niet wilt en jij hen wel, soms heeft het even tijd nodig.
Compromis maken
Het is super belangrijk dat je je goed voelt bij een gezin, maar een gezin dat 100% aansluit bij wat je wilt ga je waarschijnlijk niet vinden. Soms moet je ook compromissen sluiten en niet te kieskeurig zijn. Kies een paar dingen die je echt heel belangrijk vindt en wees flexibel met de rest. Denk hierbij aan de locatie, het aantal kinderen of huisdieren. Probeer ook contact op te nemen met gezinnen die op het eerste gezicht niet de perfecte match lijken. Misschien verrassen ze je wel en blijken jullie toch bij elkaar te passen! Ook qua Skypetijden is het nodig om flexibel te zijn. De families hebben waarschijnlijk een druk schema, dat is de reden dat ze een au-pair nodig hebben, waardoor het lastig is om een moment te vinden om te Skypen. Gezinnen willen meestal in hun avond afspreken, wat bij Australische gezinnen betekent dat het in Nederland rond de middag is. Een beetje lastig om te organiseren, maar het kan wel!
Volg je hart
En dan tot slot, volg je hart! Dit is het allerbelangrijkste, van bijna alle au-pairs die ik heb gesproken heb ik gehoord dat ze het gewoon voelden en wisten dat dit het gezin was. Meestal als het echt goed voelt is dit wederzijds. Zelf had ik het ook: ik had al een aantal gezinnen gesproken en die waren allemaal best aardig maar het was het gewoon allemaal nét niet. Toen ik met mijn huidige gezin Skypte wist ik na 5 minuten al dat dit mijn gezin zou worden. Zij waren ook heel enthousiast en een paar dagen later was alles geregeld! Dit klinkt nu waarschijnlijk een beetje vaag, maar als je het goede gezin gevonden hebt weet je waar ik het over heb.Ik hoop dat al deze tips een beetje helpen om jouw perfecte gezin te vinden!
