La Tomatina, het tomatenfestival of het tomatenfeest is één van de bijzonderste festivals die ik ooit bezocht heb. Elke laatste woensdag van augustus komen meerdan 20.000 mensen van over de hele wereld samen in Buñol voor het tomatengevecht La Tomatina. Dit jaar was ik in de buurt en kon het niet laten dit gekke foodfestival over te slaan. Gekkigheid, viezigheid, blijdschap en heel veel tomaten. Zo vat ik het La Tomatina festival dat jaarlijks in Buñol plaatsvindt, samen. Het kleine dorpje (het bestaat uit bijna 10.000inwoners) ligt ongeveer veertig kilometer van Valencia af. De stad is niet groot, er zijn niet veel hostels of hotels en weinig bezienswaardigheden. Het hele jaar door is er dan ook niet veel te beleven. Behalve die laatste woensdag van augustus. Vrachtwagens die zijn volgeladen met tonnen rijpe tomaten rijden in de ochtend van 28augustus door de smalle straatjes van Buñol. Toeterend, want de straten staan vol met mensen die in de rij staan om hun entreebandje te halen. Na het geven van het startsignaal, een kanonschot, om klokslag 11.00 uur breekt op hoofdplein Calle del Cid de chaos uit. Een uur lang vindt een gigantisch voedselgevecht plaats, totdat een uur later het tweede schot luidt: het spel is over.
Historie
Hoe La Tomatina precies ontstaan is? Daar zijn verschillende verhalen over. Sommigen zeggen dat het begon als een protest tegen het Franco-regime, vernoemd naar Francisco Franco die in 1939 na de Spaanse burgeroorlog de macht in Spanje greep. Anderen vertellen dat La Tomatina begon als een voedselgevecht tussen vrienden. Hoe dan ook, wat zeker is, is dat La Tomatina begon rond 1945, dat de bewoners van Buñol het gooien van tomaten leuk vonden en het herhaalden. Tot eind jaren vijftig; het festival werd verbannen vanwege religieuze redenen. Vanaf de jaren zeventig werd La Tomatina weer toegestaan. Het festival groeide uit tot een evenement dat vandaag de dag vanuit grote steden, zoals Madrid, Barcelona en Valencia georganiseerd wordt. In 2002 werd het tomatenfestival uitgeroepen tot cultureel erfgoed van Spanje.
Tickets
Jarenlang was La Tomatina een gratis event. De populariteit rondom het festival steeg en in 2012 waren meer dan 50.000 mensen aanwezig in Buñol. Door de enorme toeloop (Buñol was dit niet gewend en kon de grote hoeveelheid bezoekers niet aan) koos de organisatie ervoor om vanaf 2013 officiële tickets te verkopen met een limiet van ongeveer 20.000 mensen. Kaartjes voor La Tomatina koop je op de officiële website ( http://latomatina.info ) en kosten twaalf euro. Daarnaast kun je zogenaamde pakketten kopen, zoals een pakket met daarin een entreeticket, de busrit vanaf en naar Valencia en een t-shirt. De kosten hiervan zijn ongeveer zestig euro (de prijs hangt natuurlijk af van het soort pakket dat je kiest).
Voedselverspilling?
Voor het festival worden meer dan 120 ton tomaten gebruikt. In hoeverre is hier sprake van voedselverspilling? Voor La Tomatina worden alleen overrijpe tomaten gebruikt die niet meer bruikbaar zijn voor consumptie. En dat ruik je. De zure geur van rotte, soms beschimmelde tomaten bleef de rest van de dag in mijn neus hangen.
Een bezoekje waard?
Je stinkt na het voedselgevecht en je hoeft wekenlang geen tomaten meer te eten, omdat de zure geur stiekem nog steeds in je neus zit. We moesten meer dan een uur wachten op onze bus die ons vanuit Valencia naar Buñol reed (de terugweg ging wat vlotter). Ook moesten mijn vriendinnetje en ik anderhalf uur wachten om onze entreebandjes te krijgen.Wil je Spanjaarden met tomaten zien gooien? Dan ben je bij La Tomatina ook niet aan het juiste adres. Ik had het idee dat iedereen van over de hele wereld naar Buñol kwam, behalve mensen uit Spanje. Het is een echte toeristenattractie. Is een bezoekje aan La Tomatina het dan wel waard? Naar mijn mening wel. De sfeer tijdens het event was geweldig. Iedereen was vrolijk en positief. Er was geen ruzie en er waren geen gevechten (althans die heb ik niet gezien). Voor het tomatengevecht (endaarna) genoten we van een glas sangria voor één euro (een halve liter kostte vier euro). La Tomatina was voor mij iets dat ik moest ervaren, iets dat ik van mijn bucketlist wilde afstrepen. En dat heb ik bij deze gedaan.
Ten slotte heb ik nog een paar tips voor als je naar La Tomatina wilt gaan:
- Draag geen slippers of sandalen, maar dichte schoenen. Het is erg druk op het terrein waar je tomaten gooit. Daardoor is het makkelijk op elkaars tenen te staan.
- Neem een duikbril mee om je ogen te beschermen tegen het tomatensap; dat prikt namelijk! Ben je je duikbril vergeten? No worries! In Buñol verkopen een boel mensen duikbrillen voor een paar euro.
- Trek oude kleren aan die je na afloop kunt weggooien. Niet alleen omdat je het rode tomatensap waarschijnlijk niet uit je kleren krijgt. De geur van de rotte tomaten blijft ook na het wassen in je kleren hangen (ik spreek uit ervaring).
- Neem een GoPro mee of een waterproof hoesje voor je telefoon of camera waarmee je foto’s kunt maken. La Tomatina was voor mij een ‘once in a lifetime’-event. Dat wilde ik graag vastleggen. Heb je geen waterproof hoesje? Ook dit wordt voor eenpaar euro verkocht door een van de vele straatverkopers in Buñol.
- Neem schone kleren mee. Je mag het festivalterrein niet betreden met een rugzak, deze kun je in een garderobe hangen. Na het tomatengevecht kun je jezelf en je kleren wassen in de nabijgelegen rivier. Ook kun je je voor een paar euro laten afspoelen door de lokale bewoners. Zo kun je nog enigszins fris deelnemen aan de afterparty.
- Enjoy! Wees niet verlegen om tomaten te gooien. Iedereen doet het ongegeneerd. Het is één (te) gek festijn. Knijp de tomaten wel eerst goed fijn in je handen; anders komen ze nogal hard aan...
Voor meer reisverhalen van mij ga je naar: http://www.thelittleexplorertravelblog.wordpress.com