Het zal je vast niet zijn ontgaan, IJsland is booming! Vooral in de zomer trekt IJsland veel toerisme. Zonde! IJsland is – ons inziens – juist in de winter op zijn best! Wij vertellen je graag waarom je juist in de winter een bezoekje aan dit ongelofelijk mooie land moet brengen: lees meer over onze roadtrip.
De voordelen van een wintervakantie in IJsland
Hoewel de uitgestrekte groene landschappen in de zomer erg mooi zijn, hebben de besneeuwde bergtoppen in de winter iets magisch. Naast dit heerlijke, knusse wintergevoel heeft een bezoek aan IJsland in de winter ook enkele voordelen.Zo liggen de prijzen gemiddeld lager dan in de zomer. Logisch, want in de winter is het minder toeristisch. Waar je in de zomer achteraan in de rij aansluit om een mooie foto bij een waterval te maken, zie je in de winter slechts enkele toeristen voorbij komen.Daarnaast zijn er enkele activiteiten die je alleen in de winter kunt doen, zoals een bezoek aan een ijsgrot, hiken over gletsjers of een rit maken op een sneeuwscooter.Het laatste argument voor een bezoek in de winter weegt zeker het zwaarst: het Noorderlicht. Hoewel het Noorderlicht bij uitzondering ook in augustus wel eens te zien kan zijn, is de kans om een glimp op te vangen van dit magische schouwspel in de lucht het grootste in de periode oktober tot maart.
IJsland in de winter te koud? Echt niet!
IJsland heeft wat dat betreft zijn naam niet echt mee: het klinkt koud, ijzig koud. Een bezoek aan IJsland in de winter is echter zo slecht nog niet! Vooral in het zuiden, want de temperaturen liggen daar in de winter rond het vriespunt. Niet veel anders dan in Nederland dus! Het is bovendien een eiland, waardoor het weer vaak verandert en buien (gelukkig) snel kunnen overwaaien. Dit merkten we ook tijdens het autorijden: rijd je het ene moment door een sneeuwstorm, tien minuten later is er geen wolkje meer aan de lucht te bekennen.
De eerste foto is op de heenweg gemaakt. De tweede foto is een dag later op de terugweg gemaakt. Opeens was diezelfde waterval helemaal onder gesneeuwd. Tussen de foto’s zit slechts elf uur verschil!
Is er dan ’s nachts toch een sneeuwstorm voorbij gekomen, dan kun je je natuurlijk gemakkelijk op de kou kleden. Door veel laagjes te dragen, houd je veel meer warmte vast.
What to wear in IJsland?
We zeiden het al: laagjes is het codewoord! Daarnaast is ook een winddichte en waterafstotende jas een absolute must. Hierdoor waait er niet ongevraagd steeds een frisse wind door je knoopsluiting heen, maar blijft de warmte juist beter hangen.Hetzelfde geldt voor je accessoires. Neem liever een muts mee met warme fleecevulling, dan een dunne muts en kies voor winddichte handschoenen of handschoenen met een dikke laag fleece.Ons grootste vraagstuk ging toch wel over het schoeisel: zijn snowboots een must? Wat ons betreft niet. Een paar stevige, waterafstotende wandelschoenen is voldoende, tenzij je natuurlijk graag urenlang door een dik pak sneeuw wilt stappen. Daarnaast raden we aan om een extra paar sneakers mee te nemen; je hebt je wandelschoenen namelijk lang niet altijd nodig. Een extra paar blijkt overigens ook geen overbodige luxe als je schoenen onverhoopt toch opeens nat worden (wanneer de zee je tijdens een strandwandeling overmeestert, oeps!).
De ideale reisroute langs het Zuid-Westen
Het maakt niet uit of je slechts enkele dagen of juist een paar volle weken de tijd hebt (geluksvogel!), een vakantie naar IJsland is altijd een goed idee. Ga je een weekendje weg, dan zouden we je willen aanraden om vanuit Reykjavik de bekende Golden Circle te bezoeken en een duik te nemen in een natuurlijke hot spring.
Heb je net als ons een week de tijd? Wij hebben tijdens onze 8-daagse roadtrip naast het zuiden (deze route is verreweg het meest populair), ook een stuk van het westen meegepakt en dat was zeker de moeite waard! Lees hier alles over de ideale reisroute door IJsland.
Reykjadalur – hot spring river (Het water is 36 graden Celcius, gewoon doen dus in de winter!)
Snaefellsjökull National Park is een mooi natuurgebied in het westen van IJsland. Aan de ruige kustlijn liggen onder andere Londrangar, dit zijn rotsformaties in zee, en het zwarte strand van Djúpalónssandur. Ook kun je de krater van de uitgestorven Saxhóll-vulkaan beklimmen en een bezoek brengen aan de meest gefotografeerde berg van IJsland, Kirkjufell. Deze heeft trouwens ook gediend als filmdecor voor een aflevering van Game of Thrones - maar dat wisten de liefhebbers vast al!
In het zuiden is de Golden Circle een populaire autoroute. De route omvat drie bijzondere bezienswaardigheden. Thingvellir National Park is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed en is een belangrijke historische plek voor IJsland, het parlement kwam hier vroeger bijeen. Helemaal bijzonder is het feit dat op deze plek twee tektonische platen van Noord-Amerika en Europa uit elkaar drijven. Je kunt op deze plek daardoor snorkelen en duiken in kristal helder water! De tweede bezienswaardigheid is Geysir, een hoe kan het ook anders: geiser. De Gullfoss-waterval maakt de Golden Circle compleet. Langs deze wilde waterval stort het water vanuit alle kanten meters naar beneden. De wind is er guur, maar de sneeuw en het ijs maken de waterval alleen maar mooier om naar te kijken! Al is een duik in het geothermisch zwembad Seljavallalaug een stuk aangenamer ;-)
Verder naar het zuiden vind je nog meer mooie watervallen en andere prachtige natuur. Een populaire bezienswaardigheid is bijvoorbeeld de waterval Seljalandfoss. Je kunt achter deze waterval langs lopen. Een stukje verderop ligt Glufrabui, een waterval in een grot. Lees hier alles over de 6 meest magische watervallen van IJsland.
Rondom het plaatsje Vík vind je lavaformatie Dyrholaey en het strand van Reynisfjara. Bijzonder vonden wij ook de wandeling naar het verlaten vliegtuig op het zwarte zand van Sólheimasandur.
De rondreis door het zuiden van IJsland eindigt dan in het zuid-oosten met een bezoek aan Skaftafell National Park. Hier vind je tal van wandelroutes, zowel gemakkelijke als uitdagende. Vooral de ijsspegels aan de basaltkolommen van de Svartifoss-waterval waren gaaf om te zien, je waant je in Winter Wonderland. Natuurlijk sluit je je reis af met een bezoek aan het bekendste gletsjermeer, Jokulsarlon!
Moet ik een 4x4 huren in IJsland?
Als je dat wilt en als je een 4x4-wagen goed kunt besturen, zeker doen! Je mag dan offroad rijden en wij kunnen ons alleen al voorstellen hoe vet dat moet zijn!Een 4x4 is gelukkig geen must, ook niet in de winter. Met een gewone huurauto kom je een heel eind. Houd er wel rekening mee dat niet alle wegen tijdens de winter open zijn. Het gaat dan echter vaak om tussenwegen. Ringweg 1, de hoofdweg die door heel IJsland loopt, wordt eigenlijk altijd sneeuwvrij gehouden en is dus goed begaanbaar met een huurauto. De bezineprijzen liggen overigens een stuk lager dan in Nederland. Wij betaalden gemiddeld zo’n 15 euro aan benzine per dag.Ben je helemaal geen held op de weg? Geen probleem! Je kunt ook gewoon liftend door IJsland. Say What? Jep.
Accommodaties in IJsland
IJsland heeft een ruim aanbod aan accommodaties, er is voor elk budget plek. Van simpele hostels tot luxe hotels en van knusse houten huisjes tot aan het slapen in een bubbel glas-iglo. Wij wilden niet te veel geld kwijt zijn aan accommodaties en kozen daarom voornamelijk voor hostels en boekten steeds een privékamer of een dorm. De privékamers in een hostel zijn vaak goedkoper dan hotelkamers en de dorms zijn in vergelijking tot die in Azië een stuk luxer. Slapen in hostels heeft een ander belangrijk voordeel, ze hebben namelijk een keuken. Hierdoor kun je zelf je maaltijd bereiden en dat scheelt een heleboel geld. Daarnaast ontmoet je in de hostels ook andere reizigers. Dat is niet alleen gezellig, maar ook handig. Wellicht hebben ze nog wat goede tips voor jou. Ook sliepen we in een houten huisje midden in de natuur, dat gaf ons een echt campinggevoel. Houd er rekening mee dat op de weg van Vík richting Höfn weinig hostels beschikbaar zijn. Wel staan er hotels, maar daar ben je wat duurder uit.
Skaftafell National Park – wandeling naar het Skaftafellsjökull.
Quanto costa?
Nee, een bezoek aan IJsland is zeker niet goedkoop, maar met een paar handige bespaartips kan IJsland ook voor jou een betaalbare bestemming zijn.De belangrijkste spelregel voor een goedkope vakantie: boek (ver) vooruit. Je kunt beter een aantal weken eerder je vliegticket en ho(s)telreserveringen maken, dan last-minute nog een dealtje hopen te kunnen sluiten. Wij merkten dat hoe dichter je bij de reisdatum komt, hoe hoger de prijzen worden en hoe minder accommodaties nog plek hebben. Dit geldt overigens ook voor het huren van een auto. Hoe eerder je boekt, hoe lager de prijs. Kies altijd voor volledige dekking, dan kun je onbezorgd de weg op!Verder is het aan jou hoe duur jij je vakantie maakt. Excursies zitten namelijk behoorlijk aan de prijs, maar de natuur is gratis. Ga je bijvoorbeeld naar Blue Lagoon, dan kost dit je ongeveer 80 euro entree, terwijl hot spring river Reykjadalur gratis is. Je krijgt er dan ook gratis een fantastische hike door de mooie natuur bij!We hadden het al eerder over het boeken van hostels i.p.v. hotels met als bijkomend voordeel een keuken, zodat je zelf goedkoop je maaltijden kunt bereiden.Tot slot een laatste tip die niet per se geldbesparend, maar wel heel handig is om te weten: pin niet te veel contant geld. Je kunt namelijk lang niet overal meer contant betalen. Bovendien is betalen met je pas net zo gemakkelijk!
Krijg jij al zin in een wintervakantie naar IJsland? Hopelijk hebben we jou met dit artikel een eind op weg geholpen. Wandershare.nl wenst jou in ieder geval een heel fijne vakantie toe!