Uitgestrekte gebieden, hoge kliffen, oranje zand, termieten heuvels, kale vlakten, rotsen, een wonderschone onderwaterwereld, eilanden, de zee en een grote diversiteit aan nationale parken. Een greep uit de verschillende landschappen die je vindt in… juist Australië! In deze blog licht ik een specifiek deel van Australië uit, namelijk West-Australië. Misschien iets minder bekend en iets minder populair dan de oostkust en de Outback maar zeker niet minder mooi. Misschien wel mooier!
West-Australië
West-Australië omvat het meest westelijke gedeelte van Australië. Er wonen, slechts, 2.6 miljoen mensen in dit deel van Australië waarvan de meeste, ongeveer driekwart, wonen in de hoofdstad Perth. West-Australië is rijk aan enorm veel verschillende landschappen. Je hebt er prachtige stranden, veel woestijngebieden maar ook een prachtige groene omgeving vol met wijngaarden. Door de verscheidenheid aan natuur en bezienswaardigheden is West-Australië een populaire vakantiebestemming. Niet alleen voor buitenlanders maar ook voor de Australiërs zelf. Wanneer het in oosten en zuidoosten van Australië winter is, trekken veel mensen die woonachtig zijn in die gebieden, met hun caravan naar West-Australië. In West-Australië is het dan namelijk goed te vertoeven qua weersomstandigheden.
De mooiste Nationale Parken van West-Australië
Grote kans dat je tijdens je roadtrip door West-Australië reist van Perth naar Broome of naar Darwin of andersom. Langs deze route liggen tal van prachtige gebieden. Graag licht ik er een aantal voor je uit die je absoluut niet mag missen!
Nambung National Park
Dit National Park is gelegen op circa 200 kilometer ten noorden van Perth en staat bekend om The Pinnacles. The Pinnacles zijn grote kalkstenen pilaren. In Nambung National Park vind je er duizenden gelegen in een woestijn met geel zand. Ook wel de Pinnacle Desert genoemd. Dit geeft een prachtig maar ook een bizar beeld.
Dit National Park kun je verkennen door middel van een wandel- en een autoroute door het park. De autoroute is geschikt voor iedere type auto of camper. De route geeft je prachtige uitzichtpunten over de Pinnacle Desert. Het park is dagelijks geopend vanaf zonsopgang tot zonsondergang. Overnachten is in het park niet toegestaan. In de maanden september en oktober staan veel wildbloemen in bloei, wat een prachtig beeld geeft.

Kalbarri National Park en de Coastal Cliffs
Houd je van avontuurlijke activiteiten? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan Kalbarri National Park. Je vindt dit National Park op 150 kilometer ten noorden van de stad Geraldton. Je kunt er onder andere abseilen, raften en kanoën. Door Kalbarri National Park loopt de Murchison River. Dit is de tweede langste rivier van West-Australië met een totale lengte van 820 kilometer. Deze rivier heeft ervoor gezorgd dat er een 80 kilometer lange kloof is uitgesleten. Dit zorgt voor prachtige landschappen en uitzichten zoals de Z-bend lookout, Nature’s Window en Hawks Head. Overnachten in het park is niet toegestaan. Dit kan in de nabijgelegen plaats Kalbarri waar je ook de toeristeninformatie vindt.
Grote kans dat je voorafgaand of na je bezoek aan Kalbarri National Park verder rijd over de ‘George Grey Drive’. Rijd zo’n 16 kilometer zuidelijk van Kalbarri over deze weg en je vindt de ‘Coastal Cliffs’. Deze weg en het gebied bieden ontzettend veel mooie en verschillende uitzichtpunten over de prachtige kliffen, rotsformaties en de kustlijn.

François Peron National Park
Het 4WD paradijs onder de Nationale Parken! The desert meets the ocean! Hier rijd je door oranje-rood, mul zand wat soms een enorme uitdaging kan zijn. Als je het over contrasten hebt, dan is dit een uitstekend voorbeeld, want naast het oranje-rode zand vind je er rode kliffen, gele stranden en azuurblauw water. Echt waanzinnig. Cape Peron is het meest noordelijke puntje van François Pero National Park vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de kliffen en kunt wandelen naar ‘Skipjack Point’, wat wederom een prachtig uitzicht biedt. Een bezoek aan het National Park is ook uitermate geschikt als je van vissen, zwemmen of snorkelen houdt. Het park heeft een totale lengte van circa 52 kilometer. Dit National Park is alleen toegankelijk voor 4WD voertuigen. Het park beschikt niet over geasfalteerde wegen, alleen over ‘wegen’ van mul zand. Overnachten in het park is mogelijk. François Peron National Park biedt een vijftal campings aan met beperkte faciliteiten in een prachtige omgeving. Een overnachting kost 11 Australische Dollar (AUD) per persoon per nacht. Het toeristen informatiecentrum in Denham kan je meer vertellen over de toegankelijkheid van het park en over het rijden met een 4WD voertuig.

Karijini National Park
Karijini National Park is met een oppervlakte van 627.422 hectare het tweede grootste Nationale Park van West-Australië. Het park staat bekent om haar prachtige gorges en uitzichtpunten die je niet mag overslaan tijdens een bezoek aan deze regio. Enkele van deze zijn de Dales Gorge, de Fortescue Falls, Weano Gorge and Oxers Lookout. Je kunt in Karijini National Park prachtig wandelen en het park is ook geschikt voor een heerlijk verfrissende duik in bijvoorbeeld de Fortescue Falls of de Fern Pool.
Het park is ingedeeld in twee delen en deze hebben ook ieder een eigen ingang. De twee delen zijn tevens met elkaar verbonden. De wegen in het park zijn deels geasfalteerd en deels niet. De kwaliteit van de wegen zijn niet altijd even goed, dus wees hierop voorbereid. In het oostelijke deel van het park vind je het Karijini Visitor Centre en tevens een camping. Voor een overnachting betaal je hier 11 AUD per persoon per nacht. Het park is het gehele jaar geopend. Tussen juni en september is het hoogseizoen dus houd er dan rekening mee vooraf een kampeerplaats te boeken.

Purnululu National Park
Het Purnululu National Park, ook wel bekent als de Bungle Bungles, is een Nationaal Park dat pas in 1983 is ontdekt. Ondanks dat het pas zo kort geleden is ontdekt, is het een van de oudste gebieden op aarde. Pas sinds 1987 is het park open voor publiek en het kreeg in 2003 een plek op de werelderfgoedlijst. Het park is circa 5.000 vierkante kilometer groot en staat voornamelijk bekent om haar zandstenen rotsformaties in de kleuren oranje en zwart gestreept. Het National Park is ingedeeld in twee delen waar je verschillende hoogtepunten kunt bezoeken. Het noordelijke deel met onder andere de bezienswaardigheden: de Echidna Chasm en de Osman Lookout en het zuidelijke deel met als bezienswaardigheden: The Domes, Cathedral Gorge en The Window.
Het park is alleen toegankelijk voor 4WD voertuigen in het droogseizoen welke normaliter loopt van april tot november. Alle wegen in het National Park zijn on-geasfalteerd en van slechte kwaliteit. Houd hier rekening mee in je reistijd. Reizen van A naar B kost meer tijd dan gemiddeld. Het meenemen van een extra reservewiel is zeker geen slecht idee. Ook in Purnululu National Park bevinden zich een tweetal campings. De kosten voor een nacht zijn circa 13 AUD per persoon. De campings zijn voorzien van enkel toiletten. Om het gehele park goed te kunnen bekijken, zou ik zeker aanraden om minimaal één nacht in het park te verblijven. Een populaire activiteit is een helikopter vlucht boven de Bungle Bungles range. Het landschap van Purnululu National Park geeft een spectaculair uitzicht vanuit de lucht.

All Parks Pass
Voor ieder van bovenstaande nationale parken dien je een toegangsprijs te betalen. Dit is 15 AUD (2019) per voertuig (tot 12 personen). Dit geldt tevens voor meerdere andere parken in de regio West-Australië. Ben je van plan om meerdere nationale parken te bezoeken tijdens je reis, kijk dan eens of de Annual All Parks Pass of de Holiday Pass voordelig voor je kan zijn. Voor deze passen betaal je eenmalig een bedrag en vervolgens geeft deze je onbeperkt toegang tot de entree van veel van de nationale parken in West-Australië. De Holiday Pass is er al vanaf 5 dagen en kost AUD 25 (2019). Met een bezoek van twee nationale parken al voordeliger!
Reizen door West-Australië
Je kunt op verschillende manieren de prachtige omgeving van dit deel van Australië verkennen.
Camper of auto
Australië is een echt kampeerland en dus uitermate geschikt om met een camper of een auto te verkennen. De hoofdwegen zijn vrijwel allemaal goed geasfalteerd en aan kampeerplaatsen geen gebrek. Op veel plekken kun je de camper of auto gewoon neerzetten maar er zijn ook tal van campings die je meer faciliteiten kunnen bieden. Een goede app om je overnachtingsplaats te vinden is Wikicamps. Er zijn ontzettend veel verhuurmaatschappijen die verschillende typen campers of auto’s in verschillende prijsklassen verhuren. Van 4WD auto’s, tot eenvoudige campers en de meer luxueuze campers.
Tip: zoek, aan het einde van de middag, op tijd een kampeerplaats. Rijden in het donker wordt sterk afgeraden!
Greyhound
Het is ook mogelijk om (deels) met de bus door West-Australië te reizen. Met de Greyhound is dit alleen mogelijk tussen Broome en Darwin. West-Australië is minder populair bij voornamelijk backpackers dan de oostkust en de Outback waardoor de Greyhound (nog) niet volledig West-Australië dekt.
Beste reistijd voor een bezoek aan West-Australië
Australië kent verschillende klimaten en seizoenen. Het noordelijke- en het midden deel van West-Australië kun je het beste bezoeken in de maanden mei tot en met oktober wanneer het regenseizoen voorbij is en het drogere, aangenamere, weer in aantocht is. Buiten deze maanden om kan het flink regenen en delen van het land kunnen dan gesloten zijn voor publiek zoals Purnululu National Park en de Gibb River Road.
Pas op met een bezoek aan delen van West-Australië (voornamelijk ten noorden van Exmouth) in de maanden december tot en met februari. Temperaturen kunnen dan oplopen tot maar liefst 45 graden Celsius. Houd hier onder andere rekening mee door altijd genoeg water bij je te hebben als je in deze maanden door West-Australië reist.
De stad Perth en alles zuidelijk daarvan (dus het zuidelijke deel van West-Australië) kun je het beste bezoeken in de periode oktober-april. De temperaturen liggen dan tussen de 25- en 35 graden. Buiten deze periode, in de winterperiode, kan de temperatuur zakken tot zo’n 14 graden.